De woning is met zorg ingepast in het landschap tussen de bestaande bomen. Om de omvang van de bebouwing in het landschap te beperken is de villa opgebouwd uit een boven- en ondergronds bouwdeel.
De bovenbouw bestaat uit grote glazen vlakken met slanke profielen die het licht en de natuur in de woning brengen. Deze transparante gevels bieden niet alleen een panoramisch uitzicht op de omgeving, maar creëren ook een gevoel van ruimte en vrijheid. De grens tussen binnen en buiten vervaagt, waarbij de natuur altijd dichtbij is.
De meanderende, vrije plattegrond, van de bovenbouw wordt afgewisseld door de meer gesloten houten volumes met de private ruimtes. Deze houten volumes bieden beschutting en geborgenheid, zonder afbreuk te doen aan de openheid van de rest van de bovenbouw. Het gebruik van Mansonia-hout zorgt voor een warme uitstraling. De houten lamellen-schermen zorgen hierbij voor zonwering voor de glasgevels en versterken het geborgen karakter.
Boven de transparante bovenbouw ‘zweeft’ het elegante uitkragende dak. Plaatselijk wordt het dak ondersteund door slanke, kruisvormige stalen kolommen, die speciaal voor dit project zijn vervaardigd.
Waar het bovengrondse bouwdeel gekenmerkt wordt door een extrovert en transparant karakter, heeft de verborgen onderbouw een meer introvert karakter. Hier bevinden zich de garage, hobbyruimte en het gastenverblijf.
Het trappenhuis dat beide bouwdelen met elkaar verbindt is voorzien van Venetiaans stucwerk, dat in zijn kleurschakering doet denken aan de structuur van schelpen en de nabijgelegen zee.
Door insnijdingen in het landschap worden de ondergrondse vertrekken voorzien van daglicht en uitzicht. Een verdiept terras maakt het mogelijk om vanuit het souterrain naar buiten te lopen. In de onderbouw is de bijzondere betonconstructie zichtbaar in het interieur. De kleurstelling van het beton is met zorg gekozen om de kleur van het omringende duinzand te benaderen.
Op plekken waar de betonwanden in het exterieur zichtbaar blijven is gebruik gemaakt van een Vuren-planken bekisting. De afdrukken van de houten planken verlenen het betonwerk een natuurlijke en ‘stoere’ uitstraling. De betonwanden strekken zich buiten de woning uit als schansmuren, waarbij de woning in het landschap verankerd wordt.
Aansluitend op de architectuur van de villa is het volledig interieur door ons ontworpen en tot in de kleinste details vastgelegd; van ingebouwde trapleuning tot verborgen deuren, keukenmeubel en badkamers. Het ontwerp is daarmee een ‘gesamtkunstwerk’, waarin architectuur, interieur én het lichtontwerp van Lichtmeesters, naadloos in elkaar overgaan.
De woning is energie-neutraal, waarbij gebruik wordt gemaakt van een bodemwarmtepomp voor verwarming en koeling. Eigen energie wordt opgewekt door het dak in te zetten als opgetilde zonneweide. Hierbij wordt het hemelwater van de daken opgevangen voor het besproeien van de tuin.
De woning is geheel uitgerust met triple-beglazing en zonwerende beglazing op de zonbelaste gevels. In combinatie met de dakoverstekken en houten lamellen-schermen beperkt dit de opwarming in de zomermaanden.
Deze villa is een perfecte symbiose van beleving, comfort en duurzame technologie, die naadloos opgaat in haar groene oase.