De bouwlocatie wordt gevormd door een boskavel in de nabijheid van de historische Paasheuvel. Een driehoekig open terrein omzoomd door een bomenkrans. Aan de noordzijde grenst het terrein aan de openbare weg en het uitgestrekte bosgebied. Aan de zuidzijde grenst de locatie aan een open groengebied met zwemvijver.
Het programma is ondergebracht in een toegankelijke één-laags structuur, die vanuit de openbare weg verscholen ligt achter het groen. De slaapzalen zijn als een lineaire structuur geplaatst aan de noordzijde van het terrein. Hierdoor liggen de slaapzalen aan de koele zijde en kijken ze uit over het rustige bosgebied
De langgerekte lineaire structuur vormt een vanzelfsprekende afsluiting van het recreatieve buitengebied en schermt de openbare weg af voor spelende kinderen. De lineaire opzet maakt het mogelijk om binnen de structuur in gebruik met groepsgroottes te schuiven, waardoor het gebouw flexibel ingezet kan worden.
De eetzalen zijn geplaatst aan de zongerichte zuidzijde. Door de eetzalen rug-aan-rug te positioneren kunnen ze in gebruik gekoppeld worden. Door hierbij de gekoppelde eetzalen op afstand van elkaar te positioneren, ontstaan er half-beschutte buitenruimtes die in gebruik gecombineerd kunnen worden met de eetzalen.
De slaapzalen zijn voorzien van een groen daklandschap, dat aan de uiteinden van de structuur overgaat in twee begroeide taluds. Hierdoor ontstaat een Nieuwe Paasheuvel, die deels toegankelijk is. Het daklandschap wordt ingevuld met weelderige begroeiing die de lokale biodiversiteit ondersteund. Op deze wijze wordt ruim 970m² van de bebouwde oppervlakte teruggegeven aan het landschap.
Het ontwerp heeft een modulaire opzet. We hebben een ‘bouwdoos’ bedacht waarbij de ‘bouwstenen’ op verschillende manieren geschakeld kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om het concept in de toekomst ook op andere locaties van de Paasheuvelgroep toe te passen, waarbij de flexibele schakeling van de ‘bouwstenen’ het mogelijk maakt om in te spelen op de specifieke locatie. De lichtgewicht modulaire opzet levert een gemiddelde CO2-besparing op van 50% en beperkt de bouwtijd aanzienlijk (tijdswinst 30-50%). Tevens draagt dit bij aan een aantrekkelijke prijsstelling
De Nieuwe Paasheuvel vormt zo niet alleen een eerbetoon aan de historische locatie, maar biedt ook een duurzame ruimte voor ontspanning en ontmoeting.