Gestapelde werelden
Binnen de verdichtingsvisie van supervisor Winy Maas (MVRDV) wordt ruimte geboden aan nieuwe ontwikkelingen in het centrum van Eindhoven. Hierbij zijn het vermengen van functies en het activeren van het daklandschap belangrijke componenten om de leefbaarheid in de binnenstad te vergroten.
Conform de verdichtingsvisie wordt in de opbouw van het appartementencomplex een onderscheid geïntroduceerd tussen de ‘Eindhovense Laag’ en de erboven gelegen ‘Brainport Laag.’ De gebouwmassa presenteert zich hierbij als een neutrale ‘sokkel’ voor het bijzondere dakpaviljoen
Het dakpaviljoen biedt ruimte aan bijzondere Maisonnette-appartementen en kraagt uit over de Jan van Lieshoutstraat. Hierbij ontstaan spectaculaire vergezichten over het omringende stadslandschap.
Het onderscheid tussen beide bouwdelen wordt benadrukt door een afwijkende materialisatie en bouwsysteem. Hierbij is de Eindhovense Laag vormgegeven als een robuuste steenachtige onderbouw en de Brainport Laag als een lichte houtconstructie.
‘Groen’ dakpaviljoen
Eigen energie wordt opgewekt door het dak van het paviljoen in te zetten als opgetilde zonneweide. Warmtepompen zorgen hierbij voor duurzame verwarming en koeling. Regenwater van het dak wordt opgevangen en tijdelijk vastgehouden op het tweede maaiveld bovenop de Eindhovense Laag. Deze daktuin biedt ruimte voor diverse planten- en diersoorten en draagt bij aan het vergroten van de aanwezige biodiversiteit.