De bouwlocatie is gelegen op een bedrijventerrein, ingeklemd tussen twee groengebieden. De verschillende richtingen van de amorfe omgeving zijn overgenomen in de compacte bebouwing, waardoor een krachtig sculpturaal gebouw ontstaat. De kazerne speelt in op de omgeving, waarbij twee verschillende ‘voorzijden’ ontstaan.
Aan de westzijde ligt de hoofdentree met het museum, het oefenterrein en de parkeerplaats. Aan de oostzijde is de transparante remise gelegen als stedenbouwkundig accent aan de rotonde. Op de verdieping bevindt zich aan de zuidzijde een aantrekkelijk buitenterras, grenzend aan de instructieruimtes.
![](https://www.willemsenu.nl/wp-content/uploads/willemsenu-brandweerkazerne-drunen-01-1920x1280.jpg)
Het buitenterrein zal zoveel mogelijk worden vergroend, zodat de locatie een schakel gaat vormen tussen de twee bestaande groengebieden. Hierbij zal tevens het dak van de kazerne worden ingezet als dakweide met diverse kruiden- en bloemenmengsels. De dakopbouw herbergt een vleermuistoren en mussenhotel en zal worden ingezet als duurzame eyecatcher.
Deze houten brandweerkazerne is een voorbeeld van duurzame en brandveilige bouwtechniek. De constructie bestaat hierbij volledig uit gelamineerde houten balken en kolommen, gecombineerd met CLT (Cross Laminated Timber) vloerplaten, die zorgen voor een sterke, stabiele en lichte structuur. De gevels worden bekleed met houten geveldelen, die niet alleen esthetisch bijdragen aan het ontwerp, maar ook de ecologische voetafdruk verder minimaliseren.
Deze, geheel in hout opgetrokken brandweerkazerne, is een bijzonder voorbeeld hoe architectuur en duurzaamheid kunnen samenkomen in een sculpturaal ontwerp dat naadloos aansluit op de omgeving.